SALÁTY
Salát z čerstvé okurky
Salát z čerstvé okurky je velmi chutný a zároveň je vhodný při držení diety, dá se po něm hubnout.
Postup:
Okurku oloupat a pokrájet na malé kousky (pokud se mi nechce loupat, umyji a pokrájím ji neloupanou), ředkvičky a cibuli nakrájet na malé kousky, smíchat jogurt s cibulí, ředkvičkou, šťávou z citronu a kořením, přidat pokrájenou okurku.
Přeji dobrou chuť!
Salát „jarní osvěžení“
Miluji jaro. Všechno roste, příroda je v plném květu a dozrávají první plodiny, které nám dodají první čerstvé živiny. A tak vznikla jedna nová variace na lehký jarní salát:
Listy salátu důkladně propereme a natrháme, ředkvičky očistíme a rozkrájíme, květák nastrouháme na jemno a nasekáme čerstvý kopr. Vše smícháme a je hotovo. Opravdová rychlovka, která osvěží.
Dle libosti samozřejmě zakapejte citronem a oblíbeným olejem. Já si teď ale většinou vychutnávám čisté kombinace bez koření, tak případné koření přidávám až k jednotlivým porcím podle chuti.
Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.
Letní salát z ledového salátu
Postup:
Nakrájejte ledový salát, rajčata, omytou rukolu, zakápněte olivovým olejem. Cizrnu si namočte na 8 hodin, můžete použít jen namočenou a získáte Raw variantu. Můžete ji i uvařit. Má skvělou chuť a je zdrojem bílkovin. Chcete-li salát použít k hlavnímu jídlu přidejte kus celozrnného chleba z žitného kvasu.
Recept dodala Leona Kysilková Zdravé svačinky do škol.
Výživný salát
Že je salát hladovka? Nemusí tomu tak být, když bude obsahovat vše, co od salátu, který nás má i zasytit, požadujeme. Co by to mělo být? Kromě zeleniny, která bude zdrojem vlákniny a vitaminů, by salát konzumovaný jako hlavní jídlo měl obsahovat i další ingredience - zdroj kvalitních bílkovin, sacharidů i tuků.
Množství zeleniny přizpůsobte počtu porcí a nezapomeňte, zelenina by měla být součástí každého hlavního jídla i odpolední svačiny. Vláknina a vitaminy obsažené v zelenině pomohou udržet vaše tělo zdravé a vitální. 🙂
Recept dodala Štěpánka Čápová, nadšená kuchtička i experimentátorka při vaření a labužnice.
Cestovinový šalát s tuniakom
Rychlý a zdravý salát, který užijete i k obědu.
Cestoviny uvaríme v osolenej vode s troškou oleja, scedíme a necháme vychladnúť, pridáme nakrájané paradajky na kocky a uhorku na polmesiačiky, pridáme kukuricu, tuniaka aj s olejom. Pripravíme si zálievku. Paradajku sparíme v horúcej vode, ošúpeme a roztlačíme, pridáme olivový olej a čierne korenie. Všetko spolu zľahka premiešame, dochutíme citrónovou šťavou.
Recept dodala ing. Petra Pavuková, odborník na zdravou výživu a výživový poradce.
Špenátový salát s česnekovo-hořčicovou zálivkou
Čerstvé listy špenátu umyjte, odstraňte stonek a pokrájejte na proužky. Přidejte pokrájenou cibuli, petrželku, okurku, rajče, osolte, promíchejte a nakonec povrch poklaďte vejci natvrdo a přelijte zálivkou. Salát můžete doplnit podle chuti rozdrobenou nivou a krutony z bagety zapečenými s máslem a solí v troubě.
Recept dodala Michala Onodi, vášnivá kuchařka a sběratelka receptů.
Čistítící jablečný salát s mrkví
Možná si říkáte, že tento salát zná každá domácnost. Ale. Co já jsem většinou potkala, jsou tyto saláty slazené cukrem. A tomu my se vyhneme a ještě ho trochu vylepšíme, aby skutečně pomáhal čistit naše tělo a zároveň byl slaďoučký.
Jablka i mrkev omyjeme a nastrouháme – mrkev na jemno, jablka na hrubo. Jablka strouháme i se slupkou, mrkev také není třeba loupat.
K jablku i mrkvi přidáme rozinky a sekané ořechy, dochutíme skořicí či perníkovým kořením, přidáme med a důkladně promícháme.
Obvykle míchám vidličkou, protože dokáže med rovnoměrně rozprostřít do celého pokrmu (na lžíci se med nalepí).
Když je vše dobře promíchané, vmíchám olej a je-li pokrm příliš sladký, přidám ještě citronovou šťávu.
Poměry surovin v salátu si dle chutí určete vlastní – kdo má rad sladší, přidá med a rozinky apod.
Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.
Bramborový salát s brokolicí
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici uvaříme v páře (cca 5 minut + nějaký čas na dojití) a pokrájíme na menší růžičky. Vodu uschováme jako vývar na polévku či základ omáčky. Mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na půlkolečka.
Zatímco se brambory a brokolice vaří, připravíme si zálivku. Já zálivky nejraději připravuji ve skleničce s uzávěrem. Dám do ní jogurt, ocet, olej a koření, uzavřu a sklenicí důkladně zahrkám. Takto připravená zálivka může být připravená v lednici i na několik dní.
Hotovou zálivku vlijeme na brambory se zeleninou, důkladně promícháme a ideálně necháme ještě odležet.
Salát je osvěžující a hodí se také jako příloha k nejrůznějším karbanátkům či smaženým placičkám. Věřím, že milovníci řízků ho také ocení jako přílohu. 🙂 A pokud brokolici nakrájíte na dostatečně malé kousky, může salát sloužit i jako pomazánka na chlebíčky.
Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.