SALÁTY

Salát z čerstvé okurky

Salát z čerstvé okurky je velmi chutný a zároveň je vhodný při držení diety, dá se po něm hubnout.

Suroviny:

  • 1 čerstvá okurka
  • svazek ředkviček
  • 1 malá cibule
  • 2 lžičky šťávy z citrónu
  • 1 bílý 400g netučný jogurt bez cukru
  • koření

Recept dodal Pavel Černovský - kuchař a milovník zvířat nejen na talíři.

Postup:

Okurku oloupat a pokrájet na malé kousky (pokud se mi nechce loupat, umyji a pokrájím ji neloupanou), ředkvičky a cibuli nakrájet na malé kousky, smíchat jogurt s cibulí, ředkvičkou, šťávou z citronu a kořením, přidat pokrájenou okurku.

Přeji dobrou chuť! 

Salát „jarní osvěžení“

Miluji jaro. Všechno roste, příroda je v plném květu a dozrávají první plodiny, které nám dodají první čerstvé živiny. A tak vznikla jedna nová variace na lehký jarní salát:

  • 10–20 listů hlávkového salátu
  • 7 větších ředkviček
  • 3 růžičky z hlávky květáku
  • 1 lžíce čerstvého sekaného kopru

Listy salátu důkladně propereme a natrháme, ředkvičky očistíme a rozkrájíme, květák nastrouháme na jemno a nasekáme čerstvý kopr. Vše smícháme a je hotovo. Opravdová rychlovka, která osvěží.

Dle libosti samozřejmě zakapejte citronem a oblíbeným olejem. Já si teď ale většinou vychutnávám čisté kombinace bez koření, tak případné koření přidávám až k jednotlivým porcím podle chuti.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

 Letní salát z ledového salátu

Mám moc ráda variace salátů z ledového salátu. V horkých letních dnech vás příjemně osvěží. Salát obsahuje všechny složky stravy a můžete ho použít jako plnohodnotné jídlo.

Suroviny:

  • 1/2 ledového salátu
  • 4 rajčata
  • hrst rukola
  • uvařená cizrna
  • olivový olej

Postup:

Nakrájejte ledový salát, rajčata, omytou rukolu, zakápněte olivovým olejem. Cizrnu si namočte na 8 hodin, můžete použít jen namočenou a získáte Raw variantu. Můžete ji i uvařit. Má skvělou chuť a je zdrojem bílkovin. Chcete-li salát použít k hlavnímu jídlu přidejte kus celozrnného chleba z žitného kvasu.

Recept dodala Leona Kysilková Zdravé svačinky do škol.

Výživný salát

Že je salát hladovka? Nemusí tomu tak být, když bude obsahovat vše, co od salátu, který nás má i zasytit, požadujeme. Co by to mělo být? Kromě zeleniny, která bude zdrojem vlákniny a vitaminů, by salát konzumovaný jako hlavní jídlo měl obsahovat i další ingredience - zdroj kvalitních bílkovin, sacharidů i tuků. 

Co tedy do salátu dáme?

  • rukolu
  • rajčata
  • salátovou okurku
  • malou mističku vařené cizrny na jednu porci
  • dresing ze lžíce olivového oleje, bílého zakysaného jogurtu, 1 lžíce strouhaného parmezánu, špetky soli a můžete přidat a maličko barevného pepře

Množství zeleniny přizpůsobte počtu porcí a nezapomeňte, zelenina by měla být součástí každého hlavního jídla i odpolední svačiny. Vláknina a vitaminy obsažené v zelenině pomohou udržet vaše tělo zdravé a vitální. 🙂

Recept dodala Štěpánka Čápovánadšená kuchtička i experimentátorka při vaření a labužnice.

Cestovinový šalát s tuniakom

Rychlý a zdravý salát, který užijete i k obědu.

Co potřebujeme?

  • 200 celozrnných cestovín penne
  • olej
  • 2 paradajky
  • 1 šalátová uhorka
  • ½ konzervy kukurice
  • 1 konzerva drveného tuniaka
  • citrónová šťava

Zálievka:

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 paradajka
  • čierne korenie (pepř)

Cestoviny uvaríme v osolenej vode s troškou oleja, scedíme a necháme vychladnúť, pridáme nakrájané paradajky na kocky a uhorku na polmesiačiky, pridáme kukuricu, tuniaka aj s olejom. Pripravíme si zálievku. Paradajku sparíme v horúcej vode, ošúpeme a roztlačíme, pridáme olivový olej a čierne korenie. Všetko spolu zľahka premiešame, dochutíme citrónovou šťavou.

Recept dodala ing. Petra Pavuková, odborník na zdravou výživu a výživový poradce.

Špenátový salát s česnekovo-hořčicovou zálivkou

Co potřebujeme?

  • 1 čerstvý špenát
  • 1 cibule
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • 2 vejce uvařená natvrdo

Zálivka:

  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžíce oleje
  • stroužek utřeného česneku
  • sůl, pepř

Čerstvé listy špenátu umyjte, odstraňte stonek a pokrájejte na proužky. Přidejte pokrájenou cibuli, petrželku, okurku, rajče, osolte, promíchejte a nakonec povrch poklaďte vejci natvrdo a přelijte zálivkou. Salát můžete doplnit podle chuti rozdrobenou nivou a krutony z bagety zapečenými s máslem a solí v troubě.

Recept dodala Michala Onodi, vášnivá kuchařka a sběratelka receptů.

Čistítící jablečný salát s mrkví

Možná si říkáte, že tento salát zná každá domácnost. Ale. Co já jsem většinou potkala, jsou tyto saláty slazené cukrem. A tomu my se vyhneme a ještě ho trochu vylepšíme, aby skutečně pomáhal čistit naše tělo a zároveň byl slaďoučký.

Co potřebujeme?

  • 2 jablka
  • 1 mrkev
  • 1 hrst rozinek
  • 2 hrsti sekaných mandlí či vlašských ořechů
  • 1 lžička medu
  • skořice nebo perníkové koření
  • panenský olivový olej
  • (citron)

Jablka i mrkev omyjeme a nastrouháme – mrkev na jemno, jablka na hrubo. Jablka strouháme i se slupkou, mrkev také není třeba loupat.
K jablku i mrkvi přidáme rozinky a sekané ořechy, dochutíme skořicí či perníkovým kořením, přidáme med a důkladně promícháme.
Obvykle míchám vidličkou, protože dokáže med rovnoměrně rozprostřít do celého pokrmu (na lžíci se med nalepí).
Když je vše dobře promíchané, vmíchám olej a je-li pokrm příliš sladký, přidám ještě citronovou šťávu.
Poměry surovin v salátu si dle chutí určete vlastní – kdo má rad sladší, přidá med a rozinky apod.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

Bramborový salát s brokolicí

Co potřebujeme?

  • 500 g brambor
  • 500 g brokolice
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 polévkové lžíce (domácího) jablečného octa
  • 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici uvaříme v páře (cca 5 minut + nějaký čas na dojití) a pokrájíme na menší růžičky. Vodu uschováme jako vývar na polévku či základ omáčky. Mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na půlkolečka.
Zatímco se brambory a brokolice vaří, připravíme si zálivku. Já zálivky nejraději připravuji ve skleničce s uzávěrem. Dám do ní jogurt, ocet, olej a koření, uzavřu a sklenicí důkladně zahrkám. Takto připravená zálivka může být připravená v lednici i na několik dní.
Hotovou zálivku vlijeme na brambory se zeleninou, důkladně promícháme a ideálně necháme ještě odležet.
Salát je osvěžující a hodí se také jako příloha k nejrůznějším karbanátkům či smaženým placičkám. Věřím, že milovníci řízků ho také ocení jako přílohu. 🙂 A pokud brokolici nakrájíte na dostatečně malé kousky, může salát sloužit i jako pomazánka na chlebíčky.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.