MŇAMKY

Skořicové palačinky s jablkem a vlašskými ořechy

Skořicové palačinky s jablkem a vlašskými ořechy. Snadné, rychlé, delikátní.

Do základního těsta patří (cca 4 větší palačinky):

  • cca 100 g hladké mouky (ideálně celozrnná špalda + pohanka)
  • 1 lžička kypřícího prášku (na bázi vinného kamene)
  • 2 lžičky skořicecca 200 ml vlažné vody
    na oslazení oblíbený sirup (př. agáve – já dávám 3 lžíce)
  • 1 lžíce rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový, madlový…)
 

Smíchat nejprve vše sypké, postupně vmíchávat vodu a přidat tekuté suroviny až vznikne řidší lité těsto. Postupně liju na teflonovou pánev a peču. Přidám ořechy, jablko, špetku skořice a případně dosladím.

Tip 1: Pro bezlepkové palačinky vynechte špaldu a držte se pohanky (přimíchat můžete třeba rýžovou mouku apod.).

Tip 2 – Vezměte si opravdu kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem. (Pokud se vám palačinky nedaří vytvořit, velice pravděpodobně za to může pánev, ne vy.)

Tip 3 – Experimentujte. Toto je základní recept, podle kterého můžete připravit X dalších variant – použijte např. jiný druh mouky, jiné sladidlo, jiné koření… Místo vody použijte rostlinné mléko, mošt, džus… I výběr oleje ovlivní chuť těsta.

Recept dodala Pavlína Hlavačková, zapálená kuchařka a milovnice rostlinné stravy.

Čokoládové sušenky z avokáda

Avokádo je vyjímečné ovoce. Většina ovoce osahuje především sacharidy, zatímco avokádo je plné zdravých, kvalitních tuků jako kyselina olejová, palmitová a linolová. Také je zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitamínů C, E, K, H, B3 a B5.

Avokádu nevadí tepelné úpravy a může být tedy použito při pečení, namísto oleje nebo másla a margarín a při zahušt’ování omáček. Stejně dobré je i do salátů, pomazánek nebo různých zdravých dezertů.

  • 1 zralé avokádo1 vajíčko
  • 1/2 hrnku kakaového prášku
  • 1/2 hrnku kokosového cukru
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 lžíce ovesných vloček

Vše rozmixujeme. Plech vyložíme pečícím papírem a na něj tvoříme malé placičky (sušenky). Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 8 minut. Sušenky skladujeme v lednici, pokud‘ nějaké zbudou...

Recept dodala Andrea Lillová, vyznavačka cvičení, zdravého jídla a pozitivního myšlení.

Ovesná kaše s ovocem

Recept je velice jednoduchý, přípravu zvládnou i děti. Ovoce mohou použít, dle sezóny, chuti. Děti milují, když si jídlo mohou připravit samy. 
 
Jemné ovesné vločky zalijeme horkou vodou, necháme 2 minuty odstát, přidáme lžíci bílého jogurtu, nakrájené ovoce (já použila třešně) a snídaně (svačina) je na světě. Místo jogurtu můžete použít rostlinou náhradu mléka (kokosové, pohankové, rýžové).
 
Ingredience:
  • jemné ovesné vločky
  • lžíci bílého jogurtu
  • ovoce

Recept dodala Leona Kysilková Zdravé svačinky do škol.

Makové guľky

Makové guľôčky chutnajú všem.

Suroviny:

  • 250 g maku
  • 100 g lieskových alebo vlašských orechov
  • 100 g hrozienok
  • 2-3 PL medu

60 -100 g kokosovej múčky na obaľovanie

Postup:

Oriešky nahrubo nakrájame, zmiešame s opláchnutými hrozienkami a na 24 hodín namočíme do vody. Na druhy deň pridáme pomletý mak, med a vypracujeme cesto. Nakoniec guľôčky obalíme v kokose.

Recept dodala Katarína Šutá, milovnice živé stravy.

Sýrové listové tyčinky

Recept dodala Michala Onodi, vášnivá kuchařka a sběratelka receptů.

Jednoduchá dobrota třeba k vínku.

Suroviny:

  • listové těsto
  • sýr na strouhání
  • trochu oleje

Postup:

  1. změklé těsto rozválím na slabý plát,
  2. potřu slabě olejem (aby se sýr přilepil) a posypu nastrouhaným sýrem,
  3. takto připravené nakrájím na pruhy asi 2 cm široké a každý pruh stočím jako spirálu,
  4. přendám na plech, potřu olejem a dám péct,
  5. peču dozlatova a než se rozpustí sýr (cca 10 minut), 
  6. Když mi někdy zbyde těsto tak si vyrobím domácí slané sušenky - rozválím těsto na plát, potřu olejem a posypu kořením podle chuti (pálivá paprika nebo chilli koření, pepř, provensálské koření, grilovací koření...), vykrájím tvary (třeba vykrajovátkem na cukroví), přendám na plech a upeču.

Zdravé light raňajky

Müsli s jogurtom a jahodami + banán

  • nízkotučný biely grécky jogurt 150 g
  • 2 PL RAW müsli
  • 4 ks jahôd
  • 1/2 banánu

Recept dodala ing. Petra Pavuková, odborník na zdravou výživu a výživový poradce.

Jahelná kaše

Jáhly jsou moje oblíbená potravina. Mám ráda jejich jemnou máslovou chuť a zároveň výborně zasytí. Jáhlami někdy zahušťuji, ale nejoblíbenější u mě stejně zůstávají kaše, u kterých si mohu naplno vychutnávat jejich přirozenou chuť.

Co potřebujeme?

  • 1 hrnek jahel
  • 2 hrsti sušeného ovoce
  • olej lisovaný za studena
  • skořice
  • voda

Sušené ovoce namočíme přes noc do vody. Před přípravou kaše vodu slijeme a můžeme ji využít jako nápoj, jelikož je voda slaďoučká a plná vitaminů z ovoce.
Předem namočené jáhly uvaříme podle níže vypsaného návodu. Jakmile jsou hotové, vmícháme za studena lisovaný olej – já mám ráda olivový, vlašský či makový –, ochutíme skořicí a přidáme předem namočené sušené ovoce. V tuto chvíli je kaše hotová. Můžeme ji podávat posypanou skořicí či kakaem, jak kdo má rád.
Kaše chutná dobře i studená, takže ji můžete připravit např. večer, dát do skleniček a máte na druhý den svačinu pro sebe i pro děti.

Jak připravit jáhly

Příprava jahel je velmi jednoduchá. Suché jáhly propereme ve studené vodě a ideálně je namočíme do vlažné vody na 24 hodin (nebo alespoň přes noc) a necháme je stát při pokojové teplotě. 
Předem namočené nebo fermentované jáhly se dají vařit buď ve stejné, anebo v nové vodě – záleží, jak dlouho se jáhly máčely a v jakém je voda stavu. Pokud se jáhly máčely pouze přes noc a na povrchu je pěna, vodu slijte, jsou v ní uvolněné a nepřeměněné nestravitelné látky. Pokud se jáhly máčely alespoň 24 hodin, vodu můžete ponechat.
Jáhly vařím vždy v poměru 1:3, to znamená na 1 hrnek jahel 3 hrnky vody. Kromě toho, že mají kašovitější konzistenci, se vytratí veškerá hořkost a jáhly jsou velmi jemné. Vaří se do vsáknutí veškeré vody obdobně jako rýže.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

Zdravá domácí čokoláda

Co potřebujeme?

  • 5 vrchovatých lžic (nepraženého) kakaového prášku
  • 1 lžíce medu či jiného přírodního sladidla
  • (1 hrouda kakaového másla)
  • 50 g kokosového oleje nebo másla

Čokoláda se připravuje v parní lázni. Připravte si tedy dva hrnky – jeden větší, ve kterém bude voda, druhý menší tak, aby mohl nad větším hrnkem pohodlně viset za ucha.
Do většího hrnku si připravte vodu, dejte nad hrnek menší hrnek, ve kterém čokoládu připravíte. Do malého hrnku si připravte tuk a začněte ho nad párou pomalu rozehřívat. Voda pro parní lázeň by měla být horká, ale je lepší, když nevře.
Kakaové máslo se rozpouští velmi pomalu, máslo středně rychle a kokosový olej velmi rychle. Můžete použít pouze jeden tuk – dala jsem tři varianty, abyste si podle potřeby a finančních možností mohli sami vybrat – nejlevnější varianta je samozřejmě s máslem.
Když je tuk rozehřátý, vmíchejte kakao. I když hrudkuje, jde metlou velmi dobře rozmíchat. S kakaem čokoláda výrazně zhoustne.
Máte-li strach z nadbytečných hrudek, prosejte kakaový prášek nejprve přes sítko a hrudek se zbavíte.
Na závěr vmíchejte sladidlo, naplňte do formiček nebo nalijte na tácek vyložený pečicím papírem a dejte ztuhnout do lednice či mrazáku.
Do čokolády můžete přidat také různá semínka, oříšky, koření apod. Je to zcela na vašich chutích, fantazii se meze nekladou.

Tip na sladidla

Prášková sladidla se v tuku nerozpustí, proto je lepší používat sladidla tekutá, tedy různé sirupy.
Můžete to udělat také tak, že sypké sladidlo rozpustíte v troše vody – čím méně tím lépe. Jakmile do čokolády přidáte vodu, je sice hustší, ale neztuhne. Zůstane vám z ní takový krém, který ale můžete používat jako zdravou sladkou pomazánku. Ale ne pořád, samozřejmě.
Když přidáte záměrně více vody, získáte sytý kakaový nápoj, případně horkou čokoládu.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

Domácí zmrzlina

Recept dodala Katarína Šutá tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

Co potřebujeme?

  • banán nebo jiné ovoce
  • kakao
  1. Pripravím si na kolieska pokrájaný banán.
  2. Dám si ho zmraziť do mrazáku.
  3. Vyberiem zmrznutý banán, nechám chvíľku postáť pri izbovej teplote.
  4. Zmixujem s kakaom a hotovo.

V prípade ovocnej zmrzliny zmixujem čerstvý banán s ľubovoľným ovocím a dám zmraziť, napríklad do malých nanukových formičiek…

Palačinky z toustového chleba - video recept

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Potřebujeme:

  • toustový chléb
  • vajíčko
  • mléko
  • cukr
  • nugetu
  • ovoce

Rychlá sýrová pochoutka - video recept

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Potřebujeme:

  • tvrdý sýr (Eidam, Čedar apod)
  • listové těsto