POLÉVKY
Vyprošťovací česnečka s kukuřicí
Sobota byla náročná. A tak v neděli přišlo na řadu nejlepší vyprošťovací jídlo, jaké znám… česnečka.
Na moji verzi česnečky potřebujete:
- 1 větší cibule – na jemno
- 2 střední brambory – na drobné kostky
- 3-4 stroužky česneku – část na drobno, část vylisovat
- 1 větší mrkev – na drobné kostky
- 2 hrstky kukuřice1 kostka čistě zeleninového (bio) bujonu
- cca 750 ml vody
- 2-3 lžíce olivového oleje
- sůl, kmín, oregano
V hrnci na oleji restuji cibuli a brambory. Přihodím 2 stroužky česneku pokrájeného na jemno a koření, česnek restuji do lehké zlatavé. Podliju trochou vody, přidám mrkev a 1-2 stroužky lisovaného česneku, osolím, chvíli dusím.
Poté přidám zbytek surovin (vodu, kukuřici, zeleninový bujon) a vařím do změknutí brambor (cca 20 minut). Dle potřeby dochutím solí a kořením.
Recept dodala Pavlína Hlavačková, zapálená kuchařka a milovnice rostlinné stravy.
Krémová polévka z batáta
Krémové polévky jsou na českých stolech méně obvyklé a je to škoda. Jsou skvělé v tom, že na rozdíl od zahuštěných- hutných polévek, jako je například klasická bramboračka, jsou lehké a vhodné i na večeři.
Batáta a mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Květák rozdělíme na menší růžičky. Vše dáme do malého hrnce, zalijeme 2 hrnky vývaru (když nemáte vývar, můžete ho nahradit vodou). Vaříme dokud zelenina není měkká. Mezi tím si na pávničce opražíme mandle. Pánvičku dáme rozehřát (bez oleje) a mandle na ní rychle opražíme. Když je zelenina uvařená, přelijeme do mixéru, dodáme česnek a rozmixujeme. Můžeme přidat sůl a pepř, jestli je potřeba. Na talíři posypeme mandlemi.
Recept dodala Andrea Lillová, vyznavačka cvičení, zdravého jídla a pozitivního myšlení.
Polévka Minestrone
Polévka Minestrone s krůtím masem a zelím patří do jídel vhodných k redukci hmotnosti, ale je skvělá i tak na chuť.
Suroviny: ( 2 porce )
- 200g krůtího masa,
- 2 cibule, česnek,sůl, pepř,
- 1 šálek syrového zelí,
- půl šálku řapíkatého celeru,
- půl šálku cukety nebo kedlubny,
- hrst listového špenátu,
- hrášek, petrželka, tymián, bazalka,
- červená mletá sladká paprika,
- 1 polévková lžíce oleje (1 PL)
Recept dodal Pavel Černovský - kuchař a milovník zvířat nejen na talíři.
Postup:
Na 1 PL oleje orestujeme 2 cibule a krůtí maso nakrájené na kostky, přidáme červenou mletou sladkou papriku, nerestujeme papriku dlouho aby nezhořkla… posypeme zamícháme a hned zalít vodou, asi 6 šálků, přidáme pepř a sůl, česnek a petrželovou nať a vaříme 15 minut. Pak přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na kostky, libeček a vaříme ještě 10 minut.
Živá polévka z dýně Hokkaido
Výhodou dýně Hokkaido je, že ji nemusíte loupat a bez obav ji můžete celou sníst za syrova. Slupku klasické dýně bychom asi stěží rozchroupali. Je slaďoučká. Vychutnejte si se mnou lahodnou polévku. Výborně vás prohřeje.
Dýni opláchneme, vybereme jadérka a dužinu i se slupkou a nakrájíme na menší kousky. Takto připravenou dýni vložíme do mixéru a začneme mixovat. Když je na kaši, přidáme zelí a opět mixujeme. Pokud nemáte ruční mixér jako já, můžete ho nechat běžet a mezitím si najemno nastrouhat zázvor a podrtit římský kmín. Koření pak přidáte ke směsi, zalijete olejem a doředíte na požadovanou konzistenci. Pokud máte rádi a můžete ostré, přidejte ještě kayenský pepř a můžete podávat.
Posypte strouhaným kokosem a máte naservírováno. Polévka zasytí a je také velmi výživná.
Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.
Delikátní rajčatovo čočková polévka
Dnes trochu netradičně… Rajčatovo čočková delikátní polévka.
Jako základ restovat na oleji (na cca půl litru polévky):
- 1 větší cibuli na jemno
- 1 mrkev na kostičky
- kousek celeru na kostičky (libovolně)
Okořenit solí, oreganem a bazalkou.
Pak přidat:
- krájená rajčata z jedné plechovky (pokud je rajčatová sezóna, připravuji z čerstvých)
- 2-3 lžíce rajčatového protlaku (libovolně)
- červená čočka – 1/2 – 2/3 hrnku (množstvím upravujete hustotu)
- 1 kostku čistě zeleninového bujonu– vodu cca 600 – 700 ml
Vařit cca půl hodinky. Před podáváním přimíchat lahůdkové droždí (libovolně). Případně dokořenit pomocí bylinek a soli.
Výborně chutná s opraženými dýňovými či slunečnicovými semínky.
Recept dodala Pavlína Hlavačková, zapálená kuchařka a milovnice rostlinné stravy.
Polévka s kus-kusem

Co budeme potřebovat:
- směs zeleniny (mrkev, rajče, kedlubna, co máte)
- 1 masox a 1 kostka zeleninového vývaru
- 2-3 lžíce kečupu
- sůl
- kus-kus
Dám vařit vodu do hrnce, přidám kostku masoxu a kostku zeleninového bujónu, nechám ve vodě uvařit do měkka zeleninu - mrkev, petržel, celer, rajče, kedluben, zelenou petrželku a měla by být hlavně nať z celeru nebo řapíkatý celer (ale bohužel jsem dnes nesehnala ani jedno) až je zelenina hotová přidám buď malý protlak nebo 2-3 lžíce kečupu a dochutím solí.
Kus kus spařím podle návodu na obalu, dám několik lžic do talíře a zaliji ho zeleninovým vývarem.
Recept dodala Michala Onodi, vášnivá kuchařka a sběratelka receptů.
Čočková polévka
Pokud je vám zima, chcete se zahřát a zároveň pohladit svůj žaludek chutnou a vydatnou polévkou, příjemně vás překvapí tato velmi jednoduchá polévka. Čočková, ale tentokrát ne ani z hnědé, všem známé čočky, ani z čočky žluté nebo červené, ale z ČOČKY ZELENÉ. Čočku zelenou nejčastěji kupuji od firem Biolinie nebo Arax, s těmi jsem spokojená. Čočka zelená na rozdíl od čočky hnědé vám po uvaření lépe drží tvar, má stále krásné tvary „lentilek“.
Čočku si namočte alespoň 12 hodin předem, namáčecí vodu alespoň jednou vyměňte a vařte v čisté vodě cca hodinu. Po hodině rozkvrdlejte lžíci Hrašky v trošce vody, přilijte k čočce a vařte dál, aby se i hrachová bílkovina dobře provařila (min 20 minut), stačí při nízké teplotě. Než se Hraška provaří, vezměte pánev, mírně zahřejte olivový olej a vsypte na něj naráz nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Zeleninu krátce restujte, přidejte sypké nové koření, trošku pepře, sůl, podmíchejte a stáhněte teplotu na minimum a zaklopené duste. Jakmile máte zeleninu hotovou tak akorát na skus, přidejte ji do polévky, nechte společně cca 5 minut povařit. Do hotové polévky přidejte nasekaný libeček a petrželku.
Recept dodala Štěpánka Čápová, nadšená kuchtička i experimentátorka při vaření a labužnice.