NÁPOJE
Ovocné smoothie s mrkví
Co to je smoothie? S tímto názvem se v poslední době můžeme setkat poměrně často, a tak si pojd’me říct, co to je. Je to nápoj, jehož hlavní součástí je ovoce nebo zelenina, nejlépe jejich kombinace, plus nějaká tekutina, která dodá smoothie tu správnou krémovou konzistenci (voda, mléko, kefír… ) a zbytek už je na naší fantazii a potřebách. Kombinace ovoce může být různá, opravdu si myslím, že se nedá nic zkazit. Naopak, vždy se těším na výslednou chut‘, protože vždy bývá vyjímečná. Můžete si vybrat jeden oblíbený druh ovoce, nebo si namixovat ovocnou smršť z toho, co právě máte doma. Zeleninovo-ovocné smoothie dělám tak, že dávam 2 druhy ovoce, většinou takové s výraznější sladkou chutí a přidávám zeleninu jako špenát, řapíkatý celer, mrkev, červenou řepu, mix salátů a další.
Jablko a mrkev oloupeme. Jahody můžeme použít i mražené, smoothie tak bude hezky studené. Jednotlivé suroviny mixujeme v mixéru do jemné konzistence. Podle potřeby můžeme přidat kokosové mléko. Smoothie je super na druhou snídani nebo svačinu. Rychlé, zdravé, plné vitamínů, minerálů, vlákniny .
Recept dodala Andrea Lillová, vyznavačka cvičení, zdravého jídla a pozitivního myšlení.
Ledová káva
V parných dnech přijde k duhu osvěžení v podobě ledové kávy. Její příprava je velmi lehká.
- silná uvařená káva
- mléko
- dle chuti cukr
V překapávači nebo kávovaru si uvaříme silnou kávu. Necháme vychladnout. Poté nalijeme do tvořítek na led a necháme zmrznout. Zmrzlé kávové kostky vsypeme do sklenice a zalijeme studeným mlékem.
Recept dodal Pavel Černovský - kuchař a milovník zvířat nejen na talíři.
Chia smoothie
Zdravé smoothie
- 1 kiwi
- 2 švestky
- 1 nektarinka
- 1 čajová lžička chia semínek
Recept dodala ing. Petra Pavuková, odborník na zdravou výživu a výživový poradce.
Bezová šťáva
Máte natrhaný bez, nebo se chystáte na sběr? To je dobře.
Květy vložíte do nádoby, zalijete vodou a necháte přes noc luhovat. Druhý den slijete.
Rozmíchejte cukr. Když používáte přírodní, voda samozřejmě zhnědne.
Vymačkejte citrony. Vmíchejte do šťávy citronovou šťávu.
A můžete lít do lahví. Ve šťávě budou zbytky citronové dužiny a drobných kvítků, proto je dobré při slévání ještě cedit. Máte dvě možnosti: buď použijete trychtýř a cedník, nebo trychtýř se zabudovaným sítkem.
Slijte do vymytých lahví, ve kterých šťávu uskladníte. Skladujte v chladu a raději kontrolujte. Může se stát, že šťáva bude pracovat a mohla by vybuchnout.
Je hotovo! Teď si užijte své dílo a vychutnejte první doušky lahodného moku. Bezové kvítky bez obav snězte, jsou jedlé.
Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.
Zelené smoothie
Recept dodala Katarína Šutá tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.
Co potřebujeme?
- pol zväzku špenátu
- 4 jablká ošúpané
- pol limetky s kôrou
- 1 banán
- 2 poháre vody
Rozmixujeme.