POMAZÁNKY

Domácí fazolová pomazánka

Luštěninové pomazánky jsou velmi vděčné jídlo. Jsou snadné, levné a výživné. A nemusíte je mazat jen na chleba, já je třeba míchám do těstovin, rýže apod. 

Moje dnešní verze fazolové pomazánky obsahuje:

  • fazole červené (je možné vařené či ze slaného nálevu)
  • trocha vody
  • kvalitní řepkový olej (na jednu plechovku fazolí dávám cca 2-3 polévkové lžíce)
  • trocha utřeného česneku
  • mořská sůl
  • bylinky (např. majoránka, saturejka či oregáno)
  • přidat můžete i cibulku na jemno – čerstvou či restovanou

Vše výše uvedené rozmixuji ručním mixérem. (Vodu přidávám v průběhu mixování postupně, dokud nedosáhnu hustoty, jakou si představuji.)

Pomazánka vydrží v ledničce v uzavřeném obalu pár dní. Ale je pravda, že ji většinou stačíme sníst dřív, než by se vůbec mohla zkazit.

Recept dodala Pavlína Hlavačková, zapálená kuchařka a milovnice rostlinné stravy.

Krabí pomazánka

Krabí pomazánku můžeme udělat na 3 způsoby buď s celerem a nebo sladší s ananasem a to s majolkou a nebo lehčí s jogurtem.

Suroviny:

  • 1 balíček krabích tyčinek
  • 1 menší celer1 plechovka ananasu
  • bílý jogurt nebo majolka, někdo používá i tatarku dle chuti
  • sůl, pepř, citrón

Recept dodal Pavel Černovský - kuchař a milovník zvířat nejen na talíři.

Krabí tyčinky nastrouháme na struhadle, pokud budeme dělat celerový salát, tak na struhadle nastrouháme i celer asi tak půlku, samozřejmě celer očistíme, vše smícháme s majolkou, případně s jogurtem v té lehčí formě, někdo kdo má rád tak s tatarkou, dochutíme solí, pepřem a zakápneme citrónem.

Sladší variantu uděláme tak, že místo celeru nakrájíme v poměru s krabími tyčinkami ananas asi tak necelou půlku 250 g plechovky ananasu a celé to opět promícháme dle libosti s jogurtem, majolkou nebo tatarkou a osolíme, opepříme…nemusíme zakápnout citrónem.

Přeji dobrou chuť! 

Pikniková pažitková pomazánka

Pažitkovou pomazánku dělá snad každý. Ani bych se nedivila, kdyby měla každá rodina tu svoji variantu, obdobně jako je tomu u bramborového salátu. Můj recept je naprosto jednoduchý a možná že vy děláte úplně stejný.

Na pomazánku používám:

  • 1 plnotučný tvaroh
  • voda
  • větší svazek pažitky
  • sůl
  • pepř
  • 1–2 lžíce olivového oleje

Tvaroh záměrně kupuji plnotučný, jelikož tuky potřebujeme.  Připravte si mísu, ve které pomazánku umícháte a dejte do ní tvaroh. Ten zřeďte vodou na požadovanou konzistenci. Někdo ředí mlékem. My doma dříve také používali mléko. Ale jelikož mám k dnešní výrobě mléka své výhrady a čerstvé od krávy nemám k mání, používám raději vodu. Když máme tvaroh pěkně vláčný, nasekáme pažitku a vmícháme ji. Pak dochutíme solí a pepřem a na závěr vmícháme olivový olej. Ten celou pomazánku ozvláštní, zjemní a ještě nám dodá potřebné nenasycené mastné kyseliny. A máme hotovo. K tvarohu se báječně hodí ředkvičky, okurka, paprika, mrkev a další zelenina, kterou máte rádi.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

Pomazánka z červené čočky

Tato pomazánka je velmi rychlá, a oblíbená. Můžete z ní připravit mnoho variant.

Pomazánka z červené čočky, základní recept.

Suroviny:

  • 3 mrkve
  • hrníček červené čočky
  • cibule
  • bylinky, zázvor, česnek

Postup:

Na zpěněnou cibulku dejte nastrouhanou mrkev, orestujte, přidejte červenou čočku a zalijte 1,5 násobkem vody. Čočka je rychle uvařená cca 15 minut. Rozmixujte tyčovým mixérem, ochuťte octem. Můžete použít sůl, ale tu lehce provařte. Toto je základ pomazánky, můžete použít bylinky, nastrouhat zázvor, česnek, kdo co má rád. Já těsně před dovařením dala kousek rozmarýnu. 

Recept dodala Leona Kysilková Zdravé svačinky do škol.

Celerová pomazánka s křenem

Tento recept vznikl zcela spontánně, když jsem připravovala občerstvení na kolaudaci našeho bytu.

Potřebujeme:

  • 1 menší celer
  • 1 střední mrkev
  • 1 polévkovou lžíci jemně strouhaného křenu
  • 4 polévkové lžíce sekaných nebo mletých ořechů či mandlí
  • 3 polévkové lžíce jogurtu
  • 1 polévkovou lžíci petrželové natě
  • za studena lisovaný olej
  • sůl přidejte dle potřeby, já ji nedávám a nikdo si na ni ani nevzpomene

Celer, mrkev i křen nastrouháme najemno, důkladně promícháme a zasypeme natí – pokud nemáte petrželovou, použijte jinou.
Zasypte sekanými či mletými ořechy (já používám vlašské, ale opět záleží na vás, jaké vám chutnají) a opět promíchejte. Do této směsi přidejte jogurt, zakápněte za studena lisovaným olejem a podávejte.
Pomazánka je hotová za 5 minut. Je to rychlovka, která chutná snad každému (vyjma alergiků), a navíc v mžiku připravíte zdravé pohoštění.
Podávejte na zelenině, semínkových raw (čti ró) krekrech či pečivu. Záleží, co komu vyhovuje. Pomazánka je výborná např. na salátové okurce, ze které vytvoříte lákavé a šťavnaté jednohubky.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

Červená pomazánka

Co budeme potřebovat

  • 1 pomazánkové neochucené máslo, nejlépe Jaroměřické bez chemie
  • ½ vaničky polotučného tvarohu
  • 1 malou cibuli
  • Asi 4-5 lžic Ajvaru jemného (prodává např. Podravka). Nezná te Ajvar? Tak ho poznáte, koupíte jej zavařený ve sklenici a je to směs pečených rajčat, lilku a paprik. Já jej ráda používám i do teplé kuchyně, je to rychlé, dobré a zeleninové! 
  • Bylinky ( já jsem použila řeřichu )
  • Již nesolím

Můžu vám slíbit, že za 5 minut máte hotovo.

Nachystejte si misku, do ní dejte pomazánkové máslo, tvaroh a ajvar, promíchejte vidličkou a až je směs řádně spojená, přidejte najemno nasekanou cibuli (pokud se bojíte, že vás nebo děti bude štípat, dejte ji předtím do misky, zalijte vroucí vodou z konvice a nechte ji takto cca 3 min a pak teprve krájejte). Jakmile budete do pomazánky přidávat cibuli, přidejte i bylinky a máte hotovo pro namazání na kvalitní pečivo.
Je to vážně mňamka.

Recept dodala Štěpánka Čápovánadšená kuchtička i experimentátorka při vaření a labužnice.