POLÉVKY

Vyprošťovací česnečka s kukuřicí

Sobota byla náročná. A tak v neděli přišlo na řadu nejlepší vyprošťovací jídlo, jaké znám… česnečka.

Na moji verzi česnečky potřebujete:

  • 1 větší cibule – na jemno
  • 2 střední brambory – na drobné kostky
  • 3-4 stroužky česneku – část na drobno, část vylisovat
  • 1 větší mrkev – na drobné kostky
  • 2 hrstky kukuřice1 kostka čistě zeleninového (bio) bujonu
  • cca 750 ml vody
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • sůl, kmín, oregano

V hrnci na oleji restuji cibuli a brambory. Přihodím 2 stroužky česneku pokrájeného na jemno a koření, česnek restuji do lehké zlatavé. Podliju trochou vody, přidám mrkev a 1-2 stroužky lisovaného česneku, osolím, chvíli dusím.
Poté přidám zbytek surovin (vodu, kukuřici, zeleninový bujon) a vařím do změknutí brambor (cca 20 minut). Dle potřeby dochutím solí a kořením.

Recept dodala Pavlína Hlavačková, zapálená kuchařka a milovnice rostlinné stravy.

Krémová polévka z batáta

Krémové polévky jsou na českých stolech méně obvyklé a je to škoda. Jsou skvělé v tom, že na rozdíl od zahuštěných- hutných polévek, jako je například klasická bramboračka, jsou lehké a vhodné i na večeři.

1 porce

  • 140g batáta (sladké brambory)
  • 40g mrkve
  • 50g květáku
  • 1 zoubek česneku
  • 1 lžíce posekaných mandlí
  • Mořská sůl, pepř
  • Vývar

Batáta a mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Květák rozdělíme na menší růžičky. Vše dáme do malého hrnce, zalijeme 2 hrnky vývaru (když nemáte vývar, můžete ho nahradit vodou). Vaříme dokud zelenina není měkká. Mezi tím si na pávničce opražíme mandle. Pánvičku dáme rozehřát (bez oleje) a mandle na ní rychle opražíme. Když je zelenina uvařená, přelijeme do mixéru, dodáme česnek a rozmixujeme. Můžeme přidat sůl a pepř, jestli je potřeba. Na talíři posypeme mandlemi.

Recept dodala Andrea Lillová, vyznavačka cvičení, zdravého jídla a pozitivního myšlení.

Polévka Minestrone

Polévka Minestrone s krůtím masem a zelím patří  do jídel vhodných k redukci hmotnosti, ale je skvělá i tak na chuť.

Suroviny: ( 2 porce )

  • 200g krůtího masa,
  • 2 cibule, česnek,sůl, pepř,
  • 1 šálek syrového zelí,
  • půl šálku řapíkatého celeru,
  • půl šálku cukety nebo kedlubny,
  • hrst listového špenátu,
  • hrášek, petrželka, tymián, bazalka,
  • červená mletá sladká paprika,
  • 1 polévková lžíce oleje (1 PL)

Recept dodal Pavel Černovský - kuchař a milovník zvířat nejen na talíři.

Postup:

Na 1 PL oleje orestujeme 2 cibule a krůtí maso nakrájené na kostky, přidáme červenou mletou sladkou papriku, nerestujeme papriku dlouho aby nezhořkla… posypeme zamícháme a hned zalít vodou, asi 6 šálků, přidáme pepř a sůl, česnek a petrželovou nať a vaříme 15 minut. Pak přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na kostky, libeček a vaříme ještě 10 minut.

Živá polévka z dýně Hokkaido

Výhodou dýně Hokkaido je, že ji nemusíte loupat a bez obav ji můžete celou sníst za syrova. Slupku klasické dýně bychom asi stěží rozchroupali. Je slaďoučká. Vychutnejte si se mnou lahodnou polévku. Výborně vás prohřeje.

Budete potřebovat:

  • 1 menší dýni
  • 3 větší listy čínského zelí + kousek na ozdobu
  • 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
  • ½ lžičky drceného římského kmínu
  • špetku kayenského pepře
  • 4 lžíce slunečnicového za studena lisovaného oleje
  • 1–2 sklenice vody
  • strouhaný kokos

Dýni opláchneme, vybereme jadérka a dužinu i se slupkou a nakrájíme na menší kousky. Takto připravenou dýni vložíme do mixéru a začneme mixovat. Když je na kaši, přidáme zelí a opět mixujeme. Pokud nemáte ruční mixér jako já, můžete ho nechat běžet a mezitím si najemno nastrouhat zázvor a podrtit římský kmín. Koření pak přidáte ke směsi, zalijete olejem a doředíte na požadovanou konzistenci. Pokud máte rádi a můžete ostré, přidejte ještě kayenský pepř a můžete podávat.

Posypte strouhaným kokosem a máte naservírováno. Polévka zasytí a je také velmi výživná.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

Delikátní rajčatovo čočková polévka

Dnes trochu netradičně… Rajčatovo čočková delikátní polévka.

Jako základ restovat na oleji (na cca půl litru polévky):

  • 1 větší cibuli na jemno
  • 1 mrkev na kostičky
  • kousek celeru na kostičky (libovolně)

Okořenit solí, oreganem a bazalkou.

Pak přidat:

  • krájená rajčata z jedné plechovky (pokud je rajčatová sezóna, připravuji z čerstvých)
  • 2-3 lžíce rajčatového protlaku (libovolně)
  • červená čočka – 1/2 – 2/3 hrnku (množstvím upravujete hustotu)
  • 1 kostku čistě zeleninového bujonu– vodu cca 600 – 700 ml

Vařit cca půl hodinky. Před podáváním přimíchat lahůdkové droždí (libovolně). Případně dokořenit pomocí bylinek a soli.

Výborně chutná s opraženými dýňovými či slunečnicovými semínky.

Recept dodala Pavlína Hlavačková, zapálená kuchařka a milovnice rostlinné stravy.

Polévka s kus-kusem

Co budeme potřebovat:

  • směs zeleniny (mrkev, rajče, kedlubna, co máte)
  • 1 masox a 1 kostka zeleninového vývaru
  • 2-3 lžíce kečupu
  • sůl
  • kus-kus

Dám vařit vodu do hrnce, přidám kostku masoxu a kostku zeleninového bujónu, nechám ve vodě uvařit do měkka zeleninu - mrkev, petržel, celer, rajče, kedluben, zelenou petrželku a měla by být hlavně nať z celeru nebo řapíkatý celer (ale bohužel jsem dnes nesehnala ani jedno) až je zelenina hotová přidám buď malý protlak nebo 2-3 lžíce kečupu a dochutím solí.

Kus kus spařím podle návodu na obalu, dám několik lžic do talíře a zaliji ho zeleninovým vývarem.

Recept dodala Michala Onodi, vášnivá kuchařka a sběratelka receptů.

Čočková polévka

Pokud je vám zima, chcete se zahřát a zároveň pohladit svůj žaludek chutnou a vydatnou polévkou, příjemně vás překvapí tato velmi jednoduchá polévka. Čočková, ale tentokrát ne ani z hnědé, všem známé čočky, ani z čočky žluté nebo červené, ale z ČOČKY ZELENÉ. Čočku zelenou nejčastěji kupuji od firem Biolinie nebo Arax, s těmi jsem spokojená. Čočka zelená na rozdíl od čočky hnědé vám po uvaření lépe drží tvar, má stále krásné tvary „lentilek“.

Co budeme potřebovat:

  • Asi ¼ sáčku čočky
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší petržel
  • 1 cibule
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • špetka mletého pepře
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce Hrašky ( bezlepková hrachová směs)

Čočku si namočte alespoň 12 hodin předem, namáčecí vodu alespoň jednou vyměňte a vařte v čisté vodě cca hodinu. Po hodině rozkvrdlejte lžíci Hrašky v trošce vody, přilijte k čočce a vařte dál, aby se i hrachová bílkovina dobře provařila (min 20 minut), stačí při nízké teplotě. Než se Hraška provaří, vezměte pánev, mírně zahřejte olivový olej a vsypte na něj naráz nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Zeleninu krátce restujte, přidejte sypké nové koření, trošku pepře, sůl, podmíchejte a stáhněte teplotu na minimum a zaklopené duste. Jakmile máte zeleninu hotovou tak akorát na skus, přidejte ji do polévky, nechte společně cca 5 minut povařit. Do hotové polévky přidejte nasekaný libeček a petrželku.

Recept dodala Štěpánka Čápovánadšená kuchtička i experimentátorka při vaření a labužnice.