HLAVNÍ JÍDLA

Opékané brambory s čočkou, paprikou a sušenými rajčaty

Dnešní  inspirace: opékané bramborové kostky s čočkou, čerstvou paprikou a sušenými rajčaty.

Recept patří opět k těm rychlejším, snadným a velmi barevným 

Jdeme na to:

  • Na pánvičce s trochou oleje začnu restovat větší bramboru na drobné kostky. Chvíli dusím přiklopené, aby brambora rychleji změkla.
  • Poté kostky nahrnu ke straně a vytvořím na pánvičce místo na orestování cibulky (zcela libovolné).
  • Přidám čočku (ze slaného nálevu nebo již uvařenou), bylinky (rozmarýn, oregano), osolím. Dorestováno.
  • Nakonec přidám kousky sušených rajčat, jednu papriku pokrájenou na kostičky (ideálně „bílou“ slovenskou), případně dokořením.
  • Servíruji s listy rukoly.
  • Pokud máte možnost, nezapomeňte na čerstvé bylinky. 

Poznámka:
Ano, sušená rajčata (hlavně ta naložená v olivovém oleji) patří spíše k nákladnějším ingrediencím. Ale stojí za to s nimi do receptů experimentovat. Sama si je dopřávám jednou za čas jako takový malý příjemný luxus, který mi pak v ledničce nějakou chvíli vydrží. Sušených rajčat stačí jen trocha a dokáží jídlo úžasně zpestřit.

Recept dodala Pavlína Hlavačková, zapálená kuchařka a milovnice rostlinné stravy.

Quinoa se špenátem a chřestem

Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z jihoamerických And. je skvělou alternativou rýže, těstovin, kuskusu, ale také brambor. Díky své neutrální chuti  se skvěle hodí do zeleninových a ovocných salátů, k masu, do polévky, nebo ji můžete zapéct například se zeleninou a sýrem. Stejně tak je skvělá na sladko s ovocem, bílým jogurtem nebo mlékem. Vaří se stejně jako například rýže, to znamená na jeden hrnek quinoi, dva hrnky vody. Když přivedete vodu do varu, vsypte quinou, kterou si předem ještě trochu ve vodě properte . Vodu můžete lehce osolit, ale já to ani nedělám. Zrnka rychle absorbují vodu, a proto je v hrnci občas promýchejte, at’se vám nepřipálí. Při vaření se uvolní malé klíčky a pokud je poloměkká a uvnitř křupavá, máte hotovo. Trvá to asi 12 minut, takže „rychlovka“.

2-3 porce

  • ½ půl hrnku nevařené quinoi
  • 1 cuketa
  • ½ svazku chřestu
  • 250g listového špenátu
  • sušená rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • parmazán

Nejprve dejte vařit quinou, než se vám uvaří, rozehřejte na pánvičce olej. Česnek (prolysovaný nebo nastrouhaný) přidejte na pánvičku, rychle ho osmažte a přidejte cuketu nakrájenou na kostičky, sušená rajčata (množství podle chuti) a chřest nakrájený na menší kousky. Nechte vše chvíli osmahnout ( asi 7 minut) a přidejte listový špenát. Nyní už jen listy špenátu nechte na pánvičce pouze “zvadnout” a máte hotovo. Zelenina by měla být hezky křupavá. Na talíři posypte parmazánem a pust’te se do toho.

Recept dodala Andrea Lillová, vyznavačka cvičení, zdravého jídla a pozitivního myšlení.

Ryba na rajčatech

Ryba na rajčatech je lehké hlavní jídlo. Dá se jíst samostatně bez přílohy, a nebo s vařeným bramborem - nejlépe ve slupce. Takto vařený brambor je nejméně kalorická příloha.

Suroviny: ( 2 porce )

  • 400g filet z netučné ryby,
  • 400g žampiónů,
  • citrón, velká cibule,
  • rajčatová šťáva nebo plechovka rajčat,
  • čerstvé listy bazalky,
  • příloha: brambory

Recept dodal Pavel Černovský - kuchař a milovník zvířat nejen na talíři.

Postup:

Na pekáč vložit filety z ryby (treska), zalít šťávou z poloviny citrónu a druhou polovinu citrónu nakrájet na kolečka a poklást na rybu. Přidat pokrájené žampióny, cibuli a dát do předehřáté trouby. Až se odpaří šťáva z citrónu a voda z žampiónů, tak zalít rajčatovou šťávou nebo rajčaty z plechovky, můžeme poklást 2 až 3 plátky sýra a necháme ještě chvilku zapéct. Na talíři ozdobíme lístky bazalky a můžeme podávat s přílohou a nebo bez.

Plnené paradajky

Suroviny: 

  • 8 veľkých paradajok

  • 300g chudého mletého mäsa

  • olej, 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • soľ

  • čierne korenie

  • ½ ČL bazalky

  • ½ ČL petržlenovej ňate

Postup:

Na oleji speníme cibuľu, mleté mäso, pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie, bazalku, petržlenovú vňať a všetko spolu dusíme asi 20 min. Veľké mäsité paradajky umyjeme, odrežeme vrch a mäsitý stred vydlabeme malou lyžičkou. Takto pripravené paradajky plníme mierne vychladenou zmesou. Rozložíme na vymastený plech, podlejeme vodou a pečieme v rúre asi 30 min.

K plneným paradajkám podávame omáčku, ktorú si pripravíme takto. Rozmixujeme vydlabané zvyšky paradajok a šťavu  prepasírujeme cez husté sito. Omáčku necháme prevrieť, prípadne dochutíme cukrom a soľou.

Recept dodala ing. Petra Pavuková, odborník na zdravou výživu a výživový poradce.

Ryba so zeleninou

Varenie v pare! Dávky pre ženy! (varianta na obed alebo večeru).

Ingrediencie:

  • 2 zemiaky,
  • 100 g zelená fazuľka,
  • 100 g mix zeleniny,
  • 150 g aljašská treska,
  • cesnak,
  • olivový olej
  • korenie na ryby
  • citrón

Postup:

 Očistené zemiaky a zeleninu okoreňte, osoľte a uložte do parného hrnca a varte v pare max. 15 minút. Poukladajte si ryby na pekáč a potrite ich olivovým olejom zmiešaným s korením na ryby, pretlačeným cesnakom a citrónovou šťavou. Pečte v rúre cca 10 - 15 minút. (Ryby si môžete taktiež urobiť v pare).

Recept dodala ing. Petra Pavuková, odborník na zdravou výživu a výživový poradce.

Cuketové špagety so zeleninou

Recept dodala ing. Petra Pavuková, odborník na zdravou výživu a výživový poradce.

Zeleninové nudličky se sýrovou omáčkou

Tento recept vznikl způsobem co dům dal. Potřebovali jsme využít zbylou zeleninu a zároveň měli chuť na pestré jídlo. Se zeleninovými nudličkami také objevíte možná neznámé koření pískavice.

Na zeleninové nudličky potřebujeme:

  • 1 cibule
  • kousek zázvoru
  • kousek celeru
  • 1 malá řepa
  • kousek bílé ředkve
  • 4 větší růžičky brokolice
  • asi 7 cm pórku
  • 1/2 lžičky pískavice
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • sůl, pepř
  • kvalitní olej

Na sýrovou omáčku

  • 100 g balkánského sýra
  • 100 g čedaru
  • paprika
  • pepř
  • voda

Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibuli na podélné plátky a pomalu ji začneme restovat. Pak na nudličky nakrájíme zázvor (tolik, kolik si troufneme, aby pokrm nebyl příliš výrazný). Jakmile cibule sklovatí, přidáme nudličky zázvoru a chvilku společně restujeme, pak přidáme koření tak, že začneme od největších druhů a končíme nejjemnějšími.
Koření přidáváme v tomto sledu, protože práškové koření se může začít připalovat, jakmile je na cibuli práškové koření, necháme ho už jen chvilečku okulit a ihned přidáváme další zeleninu.
Když máme na pánvi probuzené koření, přidáme nudličky celeru, řepy a bílé ředkve.
Chceme-li, aby se zachovaly barvy jednotlivých surovin a červená řepa neobarvila vše dokonale, přidáváme jednotlivé druhy zeleniny samostatně a vždy je necháme mírně zatáhnout. Jakmile jsou „obalené“ olejem, nepřijímají tolik červeného řepného barviva.
Na závěr přidáme pokrájené růžičky brokolice a vše dusíme do změknutí (vodu nepřidáváme, odpaří se ze zeleniny, přidáme ji pouze trošičku v případě, že by se zelenina chytala na pánev a byla příliš vysušená). Když nám zelenina chutná, přidáme pokrájený pórek, vmícháme a stáhneme z ohně. Takto pórek zůstane téměř čerstvý a hezky křupavý.

Postup přípravy sýrové omáčky:

Na menší pánvi nebo v nepřilnavém rendlíku začneme rozpouštět na kostičky nakrájené sýry – čedar se rozpouští pomaleji, proto ho můžeme dát jako první. Když jsou sýry rozpuštěné, okořeníme je podle chuti, trochu naředíme vodou a vzniklou omáčkou zeleninu přelijeme.
Omáčku si můžete připravit jen z jednoho druhu sýra. Pokud použijete pouze balkánský sýr, nesolte tolik zeleninu, omáčka bude sama o sobě hodně slaná.

Recept dodala Marcela Kubová tvůrkyně zdravého a zdravotního menu.

Sýrová omeleta

Budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 6 kostek mraženého špenátu
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1 kelímek cottage
  • 6 lžic celozrnné ovesné mouky
  • 1/4 lžičky soli, špetka barevného pepře
  • 1 mozzarela
  • 1 lžíce bezfosfátového prášku do pečiva
  • pár plátků sýra Koliba

Oddělte bílky od žloutků, vyšlehejte z bílků sníh, přidejte žloutky a šlehejte dál. Poté přidejte zakysanou smetanu a cottage a krátce šlehejte i s vejci. Již bez šlehání přidejte rozmražený špenát bez vody, popř. čerstvý krátce spařený, osolte a přidejte trochu čerstvě pomletého barevného pepře. Jakmile máte hmotu celistvou, přisypte mouku spolu s práškem do pečiva a důkladně promíchejte.
Mějte připravenou rozpálenou troubu na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem a nalijte na něj celou směs. Rozetřete ji špachtlí tak, aby byla vrstva cca 2 cm vysoká a na plechu jste měli rovnoměrný obdélník. Vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 10 – 15 minut a poté teplotu stáhněte na 160 stupňů. Jakmile bude „omeleta“ zlatá, vytáhněte ji z trouby (nevypínejte ji), i s pečícím papírem překlopte na pevnou podložku, stáhněte pečící papír a na omeletu rozprostřete na plátky nakrájenou mozzarelu a kolibu. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete předtím potřít dijonskou hořčicí. Omeletu i se sýry smotejte do válečku, abyste měli jistotu, že bude hezky držet, můžete ji na pár místech propíchnout špejlemi a vložte opět do trouby, aby se sýry roztekly, bude stačit cca 5 – 10 minut. Hotovou rolku nakrájejte na plátky, servírovat můžete teplé i studené s různými druhy zeleniny.

Recept dodala Štěpánka Čápovánadšená kuchtička i experimentátorka při vaření a labužnice.